Ploem Zonnebloem

Ploem Zonnebloem
Onze grootouders in de bloemetjes!

Onze grootouders in de bloemetjes!

Woensdag was het normaal gezien grootouderdag op school. Spijtig kon dit niet doorgaan. Via deze link kunnen grootouders toch een kijkje nemen in onze klas: https://youtu.be/e66CU1m7uxY   

Lees meer
Bezoek aan de bib

Bezoek aan de bib

Woensdag werden we uitgenodigd in de bib. We deden er enkele activiteiten om de bib beter te leren kennen en luisterden er naar een verhaal op het digibord. We verwelkomden deze week ook Gabriel. Hopelijk voelt hij zich snel thuis.

Lees meer
Axen in de hoeken

Axen in de hoeken

In de snoezelhoek ben ik poes als ik wil genieten van een massage, een schildpad als ik even alleen wil zijn. In de knutselhoek ben ik een ijverige bever als ik een schilderij of knutselwerk maak. In de timmerhoek mag ik havik zijn door met de hamer, zaag, ... aan de slag te gaan. In de zithoek zijn we afwisseld leeuw en kameel. We luisteren er naar elkaar en iemand neemt er de leiding. We hebben een pauwenkast met verkleedmateriaal en een kast waar we mooie dingen tonen aan elkaar. De uilenkast is de kast waar wij onze werkjes verzamelen. Op het planningsbord zien we de leeuw en kameel omdat er soms ook taakjes zichtbaar zijn. We zien een bever bij de beverstoel en het opruimbord. Een kameel bij het boekenrek omdat deze graag naar verhaaltjes luistert. Er is een wasbeer bij ons doosje met superheldenkaartjes. De steenbokken worden bij bouwwerkjes gelegd die nog niet klaar zijn. En zo kunnen we nog even door gaan.

Lees meer
Avonturen in Axenland

Avonturen in Axenland

De poppenspelen van de dieren in Axenland werden warm onthaalt door onze kleuters. Telkens ze het decor zagen verschijnen begonnen ze spontaan stoelen, banken, plint, ...klaar te zetten. Ze wachten dan vol spanning op de komst van de kleuters van Yvet Vangnet. Gedragingen van kleuters werden meer en meer vertaald naar de axendieren vb Elise merkt op dat er een kleuter papier in de restafvalbak gooit ipv de papierbak. Ze krijgt een pluim voor haar goede havik zijn. Arjen is erg enthousiast om alleen te gaan kleuren in het schilpadhoekje in de wissel. Na even kleuren komt hij terug en vertelt dat hij daar erg eenzaam van wordt en zijn vrienden mist. Hij is dus niet zo graag schildpad dat moment...

Lees meer
Hoe passen axendieren bij onze gevoelens?

Hoe passen axendieren bij onze gevoelens?

We gebruiken de dieren van de axenroos om gedragingen beter te kunnen benoemen. Elk dier staat voor een bepaald gedrag. De bedoeling is dat de kleuters leren omgaan met de axen: symbool herkennen, ax benoemen, typische gedragingen van de dieren herkennen bij zichzelf of anderen. De axen worden bij de jongsten uitgebreid aangebracht. Bij ons wordt het aangeleerd en geoefend doorheen het hele schooljaar en deze 14 dagen zetten we ze nog eens allemaal in de kijker.   

Lees meer
Gevoelens in het boek: Het kleurenmonster

Gevoelens in het boek: Het kleurenmonster

Het kleurenmonster is in de war. Alle kleuren op zijn lijf staan dwars door elkaar. Een meisje wil hem helpen. Ze vertelt hem dat de kleuren voor gevoelens staan. Als je ze allemaal een eigen plekje geeft, voel je je prettiger. Het kleurenmonster ontdekt welke kleur voor welke emotie staat en ordent ze allemaal. Dit is een mooi boek om met jonge kinderen in gesprek te gaan over hun emoties. De meeste gevoelens zijn gekend door hen. Geel staat voor blij, blauw voor verdriet, rood voor boos, zwart voor bang, groen voor rust, roos voor verliefd. Via een bijhorend spel werden kleuters aangespoord om over hun gevoelens te spreken. Over gevoelens babbelen is belangrijk om emotionele blokkades te voorkomen.

Lees meer
Uitkijken naar jarige Ploem en strapdag

Uitkijken naar jarige Ploem en strapdag

Deze week werd er toegeleefd en gewerkt naar de verjaardag van Ploem en de strapdag. We maakten er een heus feest van voor Ploem: er werden vlaggetjes, tekeningen, cadeautjes geknutseld voor Ploems verjaardag. Er werd appeltaart gemaakt en de klas versierd. Het werd een echt feest toen er zoveel mooi versierde schoenen onze kas binnenstapte dit naar aanleiding van de strapdag. Wat een creatieve mama"s en/of papa's!

Lees meer

Strapdag

Vrijdag is het strapdag: komen jullie ook te voet of met de fiets? Voor kleuters die wat verder wonen: parkeren aan de kerk en dan te voet is ook stappen he:-) Jullie mogen jullie schoenen gek versieren. Luisteren jullie naar het straplied.

Lees meer