Ploem Zonnebloem

Ploem Zonnebloem
De ruimte en zijn planeten

De ruimte en zijn planeten

We startten de week met het bekijken van onze planeet: aarde. Nadien bekeken we het hele zonnestelsel met zijn planeten. In prentenboeken vonden we prachtige illustraties die aanleiding gaven tot leerrijke gesprekken. Kleuters kwamen zo heel wat te weten over het leven in een ruimteschip. Op het digibord bekeken we de lancering van een raket naar de maan. Op onze zolder insinueerden we een ruimteraket met oude computers en konden de kleuters een ruimtereis maken met een wit pak, zuurstoffles en helm. 

Lees meer
We zijn er weer

We zijn er weer

Kleuters kiezen op verschillende momenten via het planningsbord in welke hoek ze gaan spelen. Op het bord hebben kleuters een visueel overzicht van de hoeken en gaan zo meer bewust nadenken over wat ze gaan doen. Voor onze oudsten blijven de gekozen hoeken waar ze gingen spelen een week zichtbaar.  We kunnen zo na enkele kiesmomenten gaan terugzien voor welke hoeken ze kozen en hen eventueel aanmoedigen om ook eens voor een andere hoek te kiezen. We zien welke hoeken druk bezocht zijn en welke minder. Dit kan dan weer een stimulans zijn om ander spelmateriaal aan te brengen in hoeken die niet zo druk bezocht zijn.

Lees meer
Vele lichtpuntjes... in deze donkere dagen!

Vele lichtpuntjes... in deze donkere dagen!

Op 2021 moeten we niet lang meer wachten. Wij wensen jullie allen de warmste gedachten. Fijne kerst en beste wensen voor 2021!   Knipoog;-) elleboog juf Inke en juf Karin

Simon en de heilige nacht

Simon en de heilige nacht

Het kerstverhaal werd verteld met Simon een herdersjongen als hoofdrol. We probeerden de kleuters gevoelig te maken voor de diepere waarden van het verhaal. Er volgden heel wat intense gesprekken rond: uitsluiten, elkaar helpen, samen delen, … De waarden van het verhaal werden geactualiseerd naar de leefwereld van de kleuters. De kleuters werden bewust gemaakt van de betekenis van het hele kerstgebeuren. Het kerstverhaal dat elk jaar opnieuw wordt doorverteld van generatie op generatie. We zetten een stal als symbool van de eenvoud. Een groene kerstboom als teken van hoop. Kaarsen en lampjes als contrast voor de lange koude nachten. Geschenken als teken van sympathie voor elkaar. Woensdag brachten we een bezoekje aan de kerststal in de kerk. Kleuters gingen er op zoek naar foto's en luisterden ook daar naar het kerstverhaal.    

Lees meer
Licht en donker

Licht en donker

Op allerlei manieren konden kleuters licht en donker ontdekken: rust opzoeken in een donker hoekje, schimmenspel doen met zelfgemaakte stokfiguurtjes, experimenteren met zaklampjes, zelf een lampionnetje maken van een glazen bokaaltje en zijdepapier, schakekelaars associeren met de juiste brandende lampjes, we speelden een spel waarbij kleuters kaarsjes moesten verzamelen en waarbij begrippen + en - werden geoefend, ...

Lees meer
Uitkijken naar Sint en Piet

Uitkijken naar Sint en Piet

We hebben Sint en Piet niet in real live gezien, ze stuurden ons wel een foto van hun mooi beklede muren met onze kunstwerken ... er werd echt toegeleefd naar het brengen van cadeautjes. Donderdag zetten we onze schoenen klaar met suikerklontjes, wortels, raap, suikerbiet voor het paard. Kleuters waren erg onder de indruk deze morgen. De deur was gesloten en er hingen pijlen in de hal boven. Na een tijdje vonden we de sleutel en konden we smullen van heel wat lekkers en heel wat nieuw spelmateriaal ontdekken.

Lees meer
Nieuws van Sint en Piet

Nieuws van Sint en Piet

We kregen deze week 2 keer van Sint en Piet een boodschap, telkens via een kort filmpje. Ze vertelden de kleuters dat ze wegens corona niet op school kunnen langskomen. Sinterklaas is erg ontgoocheld hij mist de kindjes. Via deze berichtjes werden kls aangezet om een tekening te maken en deze gingen we woensdag op de bus doen. We maakten ook kunstig behang met allemaal driehoeken voor het huis van Sinterklaas. Deze gaan we ook opsturen met een groot postpakket. Benieuw of Sint en Piet er blij mee gaan zijn. 

Lees meer
Dinosaurussen

Dinosaurussen

Deze week was juf Sanne er ook weer en deed op regelmatige basis activiteiten met onze kleuters. Kleuters konden door de teletijdsmachine naar de tijd van de dino's. Via infoboeken,  digibord en kringgesprekken kwamen de kleuters heel wat te weten over het uitzicht, levenswijze, .... van dinosaurussen.

Lees meer
Wij zijn blij met lege blikjes

Wij zijn blij met lege blikjes

Als jullie de komende maand lege blikjes hebben, mogen jullie deze meebrengen naar school. Formaat grote zwanworstjes of nog een maatje groter. Niet kleiner. Dank je wel alvast.