Piet Parkiet

Piet Parkiet
GEHEKS bij Piet Parkiet

GEHEKS bij Piet Parkiet

Op dinsdag lagen er attributen en een brief in onze kring
Een kromme neus
Een zwarte punthoed
Gekke kledij

Hocus pocus pas.. ik was vannacht in jullie klas
Hocus pocus...

Een heks in onze klas, die haar naam vergeten was! We gingen opzoek naar gekleurde enveloppes die de heks had laten vallen op haar bezem. We zochten de kleurencode om zo de naam te ontcijferen: H E N N I E
De start thema Heksen werd gemaakt!

Bedankt voor alle boekjes, kledij, materialen, flesjes, stokjes,... Heel fijn en verrijkend!

In onze heksenklas:
- Werd heksenversiering opgehangen: heksen, spinnenwebben, spinnen, vleermuizen,...
- Een heksenwinkel werd door Franne opgericht waar we alle heksenkledij kunnen kopen
- Veel heksen kledij en attributen om tot heksenspel te komen in de poppenkamer
- Onze groenten en fruit maakten plaats voor hekseneten: bladeren, paddenstoelen, spinnen,...
- Borden en bestek aan de kant, we namen heksenbordjes
- Een heksentafelakentje
- Heksenemmers
- Onze zandtafel werd gehalveerd, het zand allemaal in 1 bak. De andere bak werd verrijkt met alles wat heksen lekker vinden: spinnen, slangen, padden, hagedissen,...
- In onze vrije tekenhoek konden we zelf een heks ontwerpen, ook verschillende benamingen konden we hierbij schrijven: slak, bezem, zwarte kat,...
- 'Juf , bij heksen is het altijd donker enkel een paar kaarsjes' Ik had wel kaarsjes maar deze bleven niet rechtstaan. We kwamen samen op het idee om klei te gebruiken, we ontworpen onze eigen heksenkaarsenhouders. Eerst goed kneden, rollen, kaars erin drukken en versieren met de lievelingskleuren van de heks: zwart, oranje en groen
- Kleuren toveren: een stip geel, een stip rood, twee stippen samen geel en rood en mengen maar... wij toverden zelf nieuwe kleuren die niet in onze verfbussen zaten. Niet gemakkelijk tot we het doorhadden!
- Versjes: hocus pocus franje: geel en rood wordt oranje..., heksenpap maken, 6 heksen maken soep..oeps floep eentje weg dan zijn er nog maar 5
- We ontdekten hoe onze naam eruit zou zien in het heksenalfabeth
- Onze boeken maakten plaats voor enkel boeken rond heksen OPGELET wij zijn vandaag BETOVERD om morgen helemaal in het ZWART naar school te komen!!

Lees meer
Spelletjes mama Sem

Spelletjes mama Sem

De mama van Sem kwam heerlijk spelletjes met ons spelen! Danjewel!
We genoten met volle teugen! Ps: Denken jullie nog aan het thema heksen en toveren?? (materialen, boekjes, flesje, stokje, donderdag zwarte kledij of attributen sssstttt nog niks verklappen)

Lees meer
Eigen Weekcreaties

Eigen Weekcreaties

We crëerden weer enorm veel: - spookjes met kurkenstoppen
- bomen van kurkenstoppen
- bloempotje voor zelfgemaakte bloemen
- een huis voor de dieren
- een vliegenmepper
- een hert
- een kerstboom
- een slak
- een kroontje voor de juf
- de letter h werd versiert met knopen. We vonden veel dezelfde knopen, we zochten ze uit, gokten hoeveel knopen het zouden zijn en sorteerden ze dan per 10. 5 groepjes van 10 is 50 plus 2 is 52 rode knopen
- een klok werd ontworpen
- Het boek: Koning Eland stond centraal. Hij kon niks, dus ook zal hij de eerste Eland zijn dat nooit koning wordt van het bos. Dieren vragen hem om hulp maar hij zegt dat ze het zelf eerst moeten proberen. De dieren denken zelf na en vragen dan een beetje hulp bv: jij kan hard met je poten duwen, duw jij eens tegen het hek zo ben ik vrij. Zonder het te beseffen helpt Eland de dieren heel goed en wordt hij toch KONING van het bos want tenslotte kunnen we allemaal iets.

En er werd veel gebotst met BOTSSTUITERBALLEN. Heerlijk stuiterden ze doorheen onze klas. Snel lopen en de bal proberen eerst terug te vangen. Tibe en Sem ontworpen een eigen spel: toren bouwen, botsballen erdoor duwen en dan kijken of ze beneden uitkwamen. Nadien bouwden ze 2 torens en probeerden ze doormiddel van te botsen de bal in  een van de twee gaatjes te mikken. Nadien de kleine letter H erover, zo werden de gaatjes nog kleiner. Franne maakte een scorebord om bij te houden wie het meeste kon botsen in de gaatjes. Uniek spel!
- Twan maakte met een schupje in de zandtafel een glijbaan voor de botsbal   * Volgende 3 weken THEMA: HEKSEN TOVEREN Meebrengen (liefst vanaf week 1: 12 november):

=> MATERIALEN, VERKLEEDKLEDIJ,BOEKJES... ZEER WELKOM
=> FLESJE MET DOPJE (om toverwater in te maken)
=> STOKJE 30 cm (om een toverstaf te maken)
=> Letter T staat centraal: T overen, T alent
Op woensdag 13 november TOVER IK (jufheks) MET EEN TOVERSPREUK ALLE KLEUTERS ZWART VOOR DE VOLGENDE DAG. Nog niks verklappen tot woensdagnamiddag ssssttttt
!!!!!! DONDERDAG 14 november ZOVEEL MOGELIJK ZWARTE KLEDIJ/ATTRIBUTEN/... EEN ZWARTE DAG,
hopelijk lukken mijn toverkunsten bij al onze kapoenen van de klas. => Het Boek waar we rond werken, dat centraal staat: HENNIE DE HEKS EN DE TOVERWEDSTRIJD

VERGEETMENIETJES:
* Alle kapoenen gaan vanaf nu door de grote zwarte poort zelfstandig
* tasje aan de kapstok met naam op voor onze werkjes mee naar huis te nemen
* als jullie na het oudercontact nog vragen hebben, iets willen meedelen of met iets blijven zitten, spreek me zeker aan om een momentje in te plannen.
* MAANDAG 11 november GEEN SCHOOL
* Deze week dinsdag en ook volgende week kom ik gewoon in de klas voltijds. Nadien tot aan de Kerstvakantie komt Juf Miski elke dinsdag met ons spelen.   Fijn weekend allemaal!
Liefs
Juf Lien

Lees meer
B ibliotheek

B ibliotheek

Dinsdag kregen we speels bezoek van onze nieuwe D irecteur S ophie. Zij kwam meespelen in ons klasje om al onze kapoenen ook beter te leren kennen. We kookten voor haar en maakten zelfs haar boekentas. Leuke ervaring! Na de boterhammen trokken we samen naar de B ib / B ibliotheek om kennis te maken met boeken:
- Een verhaal over het bos
- Een tentoonstelling over Liesbeth Slegers: tekenares/kunstenares van veel boekjes bv: karel
- We gingen opzoek naar wat zijn beroepen, herken je beroepen aan de materialen,..
- We tekenden zelf wat we graag willen worden later, welk beroep ons aansprak
- Een memorie over de verschillende beroepen werd er gespeeld
En als kers op de taart kregen we een lekker snoepje nadat we ons eigen favoriete boek uitkozen.
Wij gaan veel verhalen lezen!

Lees meer
1...2...3..STARThemaloos

1...2...3..STARThemaloos

Uit de verhalen van alle kapoenen kon ik uitmaken dat ze een deugddoende Herfstvakantie beleefden!
Heel dapper stapten ze op maandag de schoolpoort binnen. Soms nog een bang hartje, een traan maar ook blije gezichten!

1...2..3..STARTHEMALOOS
Deze week was er geen thema maar beleefden we het klasgebeuren.

Voor de vakantie kregen we van de mama van Warre: leuke nieuwe materialen voor in onze klas (dikke merci)
Een nieuw winkelkarretje vol materiaal: tijd om te sorteren vonden we: eten bij het eten, bestek bij het bestek,... Knappe sorteerders! Ook de nieuwe kookschorten werden goedgekeurd, tijd om te blinken in onze keuken!
Naar aanleiding van deze materialen werd er een marktje uitgebouwd door Franne, Anna en Ella. Alles was te koop en zorgvuldig netjes in verschillende bakjes klaargezet. Te koop??? zonder dat er geld is?? We maakten van houtenschijven centen: 1 en 2 euro. We ontdekten dat 3 centen van 1 euro gelijk is aan 3 euro. 4 centen van 1 euro = 4 euro maar 2 centen van 2 euro is ook 4 euro. Op de bakjes werden de cijfers geschreven zodat we wisten hoeveel iets kostte.
Franne maakte een uithangbord: open of gesloten. Ook na de vakantie leefde het marktje nog in onze klas, gezelligheid troef!

Gezelschapsspel: de raaf: gooien met een dobbelsteen en fruitjes verzamelen van de fruitbomen. Tellen maar, beurt afwachten, weten wanneer je aan de beurt bent,... en opgepast want de raaf mag niet winnen!

Van de mama van Alec kregen we leuke boekjes: over het bos en met de verschillende letters in (blok-schrijf-en hoofdletters) Leuk om in te snuisteren. Dankjewel! We trokken op maandag ook naar het bos: we zochten een tak die niet te dun was en lang genoeg. Juul en Imke vonden de langste tak, beetje te lang om mee naar de klas te nemen, dus breken maar!
'Wij hebben een slakkentak, wij hebben een slakkentak. Maar nog geen slakken, maar nog geen slakken. Die gaan we maken en plakken, die gaan we maken en plakken.' Galmde het doorheen het bos!
We knipten en plakten, ontworpen zelf slakken. Voor sommige kleuters een hele uitdaging dus vanaf dinsdag werd er ook een stappenplan voorzien dat we konden volgen.
Slakken werden ook zelf getekend op verschillende manieren en het woord werd en bijgeschreven. Met onze takken maakte ik een matrix voor in de kring. We keken welk voorwerp en het aantal dat we nodig hadden. Bv: in het rooster 1 eikel of 4 dennenappels. Konden we al erg goed!

Lees meer
Wij zitten GEBAKKEN bij Piet Parkiet: LETTERLIJK EN FIGUURLIJK

Wij zitten GEBAKKEN bij Piet Parkiet: LETTERLIJK EN FIGUURLIJK

De letter G stond vandaag centraal:

G ebakken
G arage
G eur (mmmm rook zalig)
G rasmachine
G iraffen
G eit
G itaar
G rootoudersboek
G eweer
G ewei
...
We probeerden de letter G te schrijven, toch niet zo gemakkelijk want eerst kwamen we uit bij de letter Q.
G of g
Het liedje Goe Ga Gie Gee, galmde doorheen ons klasgebeuren
In de boekjes die Mil meebracht, gingen we opzoek naar waar er overal een letter G geschreven stond. Leuke zoektocht Wij zaten vandaag letterlijk en figuurlijk Gebakken!
Deeg uitrollen, uitsteken en logo opdrukken...in de oven en Gebakken
Maar liefst over de 300 koekjes bakten wij vandaag onder begeleiding van 2 sterrechefkoks: Mama en papa van Juul. Hartelijk dank voor jullie 4 extra paar handen!

Alle kapoenen kwamen aan bod en nadien...verpakken in ons klasje.
'Juf, wij zijn nu precies een echt KOEKJESFABRIEK' zei Franne
Per 4 in een zakje, logo aan de buitenkant, lintje er rond en tellen tot 10.
Franne schreef de getallen op zodat we onze tel niet kwijt geraakte. We maakten vandaag voor het grootoudersfeest maar liefst 105 koekjeszakjes en als er eentje brak smulden we dit lekker op mmmm We speelden ook de grootoudermemorie. Wel grappig want geen enkele kleuter had verwacht dat het hun verkleedgrootouderfoto ging zijn. Veel verwondering en gelach toen we ze omdraaiden opzoek naar dezelfde.

Lees meer
Florian's Feestje

Florian's Feestje

HIP HIP HIP FEEST VOOR FLORIAN!!
Ook deze kapoen werd 4jaar, we vierden met koekjes en nog lekker smullen van onze soep mmm
Dikke proficiat!
Florian koos om een kameel te zijn in de klas: volgen, je laten leiden

Lees meer
G rootouders

G rootouders

We knutselden verder aan onze Grootouderdagcadeautjes
Tekenen, schilderen, scheppen, strooien,...RUIKEN HMMMM

Volgende week woensdag is het Grootouderdag, allemaal welkom!!
We brengen 's middags 2 cadeautjes per kind mee naar huis, zo kunnen jullie ze zelf verdelen onder de grootouders. Volgende week: Grootouders Thema materiaal of boekjes altijd welkom
- Letter van de week G (materialen, attributen steeds welkom)
- Verschillende noten om te proeven of krakers zijn ook nog steeds welkom (onze notenwinkel zit er al door, echte smullers wij)
- Heb je thuis een wereldbol of wereldkaart?? Altijd welkom om eens te bekijken welke noot waar vandaan komt. Liefst enkel eentje dat we mogen gebruiken en eventueel woorden op mogen kleven
- Maandag bakken we koekjes met de mama en papa van Juul, voor de grootouderdag
- Dinsdag is het juf Miski in de klas
- Opzoek naar 1 ouder die graag mee wil komen helpen op woensdag grootouderdag: afwassen, koekenstandje begeleiden,... Fijn weekend! Liefs
Juf Lien

Lees meer