Graag gezien

In de herfst en winter is het sneller donker dit wil dus zeggen dat de auto's je minder goed zien.  Daarom moeten zwakke weggebruikers ervoor zorgen dat ze zo zichtbaar mogelijk zijn. De beste blikvanger is het fluohesje. Wij willen dit deze week nog eens duidelijk in de kijker zetten. De volgende weken zetten we onze actie ook nog verder.

Ter info: wanneer de koplampen van een auto op een voetganger schijnen, is die zichtbaar:

Bij 50 km/uur heeft een auto 26m nodig om tot stilstand te komen op een droog wegdek en 33m op een nat wegdek. Een chauffeur kan nooit op tijd stoppen wanneer een kind in donkere kleding plots voor hem opduikt. Bij 70 km/uur heeft een auto 44m nodig om tot stilstand te komen op een droog wegdek en 58 m op een nat wegdek. Alleen met reflecterende accessoires ben je op tijd zichtbaar voor autobestuurders.

Zien betekent niet noodzakelijk gezien worden.
Vaak verwarren kinderen zien met gezien worden: ze zien de koplampen van een auto en denken dus dat de chauffeur hen gezien heeft. Maar dat is niet altijd zo (zeker niet bij regen) en daarom moeten kinderen zich bewust worden van dit probleem. Wanneer kinderen meerijden in de auto maken ouders hen er best attent op dat sommige voetgangers goed zichtbaar en andere slecht zichtbaar zijn.