Speurneus

SpEUrnEUs 2015 is een wedstrijd voor alle leerlingen uit de derde graad van het Vlaamse basisonderwijs. De leerlingen lossen tussen 22 februari en 30 maart 2015 opdrachten op over het thema 'Europa'.

Volgende thema's komen daarbij aan bod: de geschiedenis van de EU, de lidstaten en de verwezenlijkingen van de EU. Elk van die thema's komt in een aparte ronde aan bod. Wie met de klas alle opdrachten tot een goed einde brengt, maakt kans op de titel 'Europese klas van het jaar'. Per provincie wint 1 klas een daguitstap.

In deze editie van SpEUrnEUS stappen de leerlingen met de hele klas op een virtuele bus en reizen ze zo door de Europese Unie. Chauffeur en gids van dienst is voormalig Europees ‘president’ Herman Van Rompuy. Hij neemt de leerlingen mee naar onder meer het ijsarchief in Nuogam (Finland), de stadsschouwburg van Pilsen (Tsjechië) en de douanecontrole in Cabo da Roca (Portugal). Onderweg doen de leerlingen Europese reiservaringen op. In de drie rondes dienen ze telkens zoveel mogelijk ERE’s (Europese ReisErvaringen) te verzamelen.