Dode hoek

  • Dode hoek: Afbeelding 1
  • Dode hoek: Afbeelding 2

Dodehoekongevallen zijn een actueel probleem. Jaarlijks sterven in ons land 15 tot 20 fietsers als gevolg van een confrontatie met een vrachtwagen. De leeftijdscategorie 10 tot 14 jaar is oververtegenwoordigd in de ongevallencijfers. Willen we het aantal dodehoekslachtoffers verminderen dan moeten we actief inzetten op dodehoekeducatie. Daarvoor trokken we vandaag naar de parking van de Djoelen.

Daar stond een vrachtwagen klaar. De chauffeur vertelde tijdens een rondleiding rond de vrachtwagen waar hij andere weggebruikers niet kan zien. Deze plaats noemen we de "dode hoek". Deze is veel groter dan we ons konden voorstellen. We hebben dit aan den lijve mogen ondervinden. Een voor een namen we plaats achter het stuur. We zagen veel minder dan verwacht. We kunnen ons nu veel beter voorstellen wat een chauffeur al dan niet kan zien. Zelfs vooraan de vrachtwagen was er een grote dode hoek. De chauffeur gaf ons enkele tips.

 

Dit onthouden wij:

  • Blijf ter hoogte van de achterwielen Daar ben je zichtbaar.
  • Steek je hand op naar de chauffeur en maak oogcontact. Wanneer de chauffeur zijn/haar hand opsteekt, weet je zeker dat je opgemerkt werd.
  • Veiligheid heeft voorrang, in elke situatie.


Meer info: www.dodehoek.be