Bekas (MOOOV)

Bekas (MOOOV)

Morgen bekijken we de roadmovie Bekas (2012) in het kader van MOOOV, voorheen Open Doek. We bereidden de film voor met het bekijken van de trailer en de situering van de problematiek achter de film. Hieruit onspon zich een verhelderend debat over migratie door het respectvol uitwisselingen van meningen.

Het is het begin van 1990 in Koerdistan, Noord-Irak. Saddam Hoessein heeft het land nog in zijn greep. De broertjes Zana en Dana verloren hun ouders in de eerste Golfoorlog. Ze hebben alleen elkaar en zoeken samen hun weg. Op een dag zien ze in het lokale bioscoopje de Hollywoodfilm Superman. Zij zien hoe hij in een handomdraai alle problemen oplost en besluiten naar Amerika te gaan. Wie anders dan Superman kan hun gedode ouders terug brengen? Uitgerust met vastberadenheid en een ezel genaamd Michael Jackson, gaat het duo op weg.

Humor en lichtvoetigheid bepalen BEKAS en maken de film daardoor des te indrukwekkender. De broertjes zijn hartbrekend origineel en moedig in deze roadmovie op een ezel over moed, kracht en tomeloos optimisme in een setting van geweld en onderdrukking.