Klas 4A

Klas 4A
Stop de opwarming van de aarde

Stop de opwarming van de aarde

We hadden er allemaal al van gehoord : de opwarming van de aarde.  Maar wat is dat nu juist?  Hoe ontstaat het en wat zijn de gevolgen?  Het werd ons allemaal haarfijn uitgelegd door een medewerkster van het IOK.  Door allerhande spelvormen konden we onze mening hierover kwijt.  Boeiend!

Lees meer
Op bezoek in de boekhandel

Op bezoek in de boekhandel

In de stamgroepen werken de kinderen van de tweede graad aan het thema 'Boekje open over boeken'.  Natuurlijk kon een bezoek aan de boekhandel in ons dorp niet ontbreken.  We zochten er naar de verschillende afdelingen in de winkel, we onderzochten op welke wijze een boek in de belanstelling gebracht wordt en we speurden naar boeken die onze aandacht trokken.  Altijd leuk zo'n bezoek.  Dankjewel Inge van de boekhandel.

Lees meer
Om-armen : uit de boot

Om-armen : uit de boot

Tijdens het project 'om-armen', waarbij we stilstaan bij armoede in onze eigen buurt,  speelden we het spel 'Uit de boot'.  Bij dit spel konden we ervaren hoe oneerlijk de kansen die mensen krijgen verdeeld zijn.  Zo stelden we vast dat de mensen die in armoede leven veel minder kansen kregen om een beter leven op te bouwen.  Soms was het echt om de moed te verliezen.  Het spel heeft ons een boel geleerd.

Lees meer
Eureka

Eureka

Eureka, de titel van de jeugdboekenmaand van dit jaar.  Naar aanleiding van dit gebeuren werden we door de bibliotheek uitgenodigd voor een bezoek.  We konden er aan verschillende activiteiten, die te maken hadden met wetenschap, deelnemen.  Zo hebben we onze eigen robot ontworpen,  een minder gekend dier getekend en natuurlijk in de boeken gesnuffeld.  Dolle pret!

Lees meer
Het is nog winter maar mijn groene vingers jeuken al!

Het is nog winter maar mijn groene vingers jeuken al!

Vandaag waren er 4 compostmeesters te gast in de stamgroepen van de tweede graad.  Zij kwamen ons wegwijs maken in het composteren.  We weten nu wat er wel en niet in de compostbak mag.  We ontdekten ook welke diertjes er verantwoordelijk zijn voor het omzetten van het afval tot compost.  Daarna konden we ook aan de slag bij het zeven van de compost.  Onze vingers jeuken alvast om in onze tuin te beginnen werken.  Maar daarvoor zullen we nog even moeten wachten tot het beter weer is.  Maar wij zijn er klaar voor.

Lees meer
Gezellig met opa en oma spelletjes spelen

Gezellig met opa en oma spelletjes spelen

Tijdens de stamgroepen werken we in de tweede graad aan het thema 'speel goed speelgoed'.  Daarom hadden we onze grootouders uitgenodigd om samen met ons een spelletje uit de oude doos te spelen.  Meer dan 20 grootouders gingen op onze uitnodiging in.  Het werd een echt gezellige boel.  Maar wie heeft er nu het meest genoten, de kinderen of de grootouders?

Lees meer
Even burgemeester

Even burgemeester

Wij werden op het gemeentehuis ontvangen en kregen er een woordje uitleg.  Eerst werd er verteld wat je moet doen als je op het gemeentehuis een document wil aanvragen.  Natuurlijk mochten we het ook eens in het echt uitproberen : aanmelden aan het onthaal, wachten in de wachtruimte, het meldingsbord in de gaten houden, je aanmelden aan het juiste loket.  Het was best spannend maar ook wel leuk.  Daarna trokken we naar de raadszaal.  Dit is het lokaal waar de gemeenteraad gehouden wordt.  Als je geluk had, kon je zelfs even op de stoel van de burgemeester zitten.  Jong geleerd is oud gedaan?  Dat kan alleen de toekomst ons vertellen.

Lees meer
Lees-bezoek

Lees-bezoek

Op uitnodiging van de bib zijn wij er op bezoek geweest.   Door speelse opdrachten uit te voeren, leerden wij de werking van de bib beter kennen.  Werken met het alfabetisch rangschikken van boeken, info opzoeken in de digitale catalogus van de bib ... Het is voor ons kinderspel geworden.  Aan het eind van ons bezoek werden we nog verrast door Rit die een spannend verhaal voorgelezen heeft.  Het is altijd leuk zo'n bezoek aan de bibliotheek.

Lees meer
Mijn fiets is top!

Mijn fiets is top!

De zomer is nu echt voorbij.  Weldra is het weer duister als we naar school of naar huis fietsen.  Daarom waren er 2 agenten te gast.  Zij kwamen kijken wat we aan onze fietsen konden verbeteren om op een nog veiligere manier naar school te komen.

Lees meer