Geld, wat kan ik er allemaal mee?

Wat kunnen we allemaal doen met geld?

Waaarvoor wordt geld gebruikt?

Op welke manier kan ik betalen?

...

Onze kleuters hebben ontdekt dat je met geld enorm veel kan doen.

Soms krijg je iets in ruil voor je geld (vb. Als je iets koop in de winkel). Als je naar de film gaat, dan krijg je niets in de plaats van je geld, maar kan je wel iets doen. Dit is ook het geval in een pretpark of een binnenspeeltuin.

Ook thuis moeten mama en papa veel geld betalen, zonder dat ze iets in hnden krijgen. Want water en electriciteit kosten ook veel geld.

Maar als alles zoveel geld kost, hoe kunnen wij dat dan betalen? Onze kleuters wisten de oplossing. Mama en papa moeten gaan werken en zij kunnen af en toe al wel eens een centje verdienen door eens de auto te poetsen of de was op te hangen of hun kamer mooi op te ruimen,...

Geld is er al heel lang. Nu betalen we met de euro, maar onze juf heeft vroeger nog met Belgische franken betaald. Dat vonden we wel heel gek. De papa van juf Joke verzameld oude munten en wij mochten eens naar deze munten kijken. Er waren zelf munten bij die bijna 100 jaar oud waren. Sommige waren heel vies en andere heel mooi. Op iedere munt stond iets anders. Ze waren dan ook van verschillende landen. Er waren er zelfs een paar met een gat in het midden. Die vonden we wel heel leuk.

We maakten de munten na door er een papier over te leggen en er dan met een potlood over te kleuren. We maakten ons eigen geld, waarmee we nadien in de winkel konden betalen.