Rikketikketik, wat rijmt er allemaal op het woordje ‘ik’?

‘Juf, ik heb boterhammen met discohagelslag gegeten!’ Waauw, dan was het vast vuurwerk in je mond!

En we waren vertrokken voor een rijmspel met alle kleuters. Het versje ging als volgt:

“Ik leg mijn naam van hagelslag.

Kijk daar lig ik op mijn bord.

Wat zal ik lekker smaken

als ik opgegeten word.”

We ontdekten dat het woordje ‘ik’ uit twee letters bestaat. Wie heeft de letter ‘i’ in zijn naam? En wie zijn naam begint er met de letter ‘k’ En wat verandert er als we alle beginletters vervangen door de letter ‘k’? Hilariteit alom!

Kleuters gingen op ontdekking in de wereld van rijmwoordjes. We ontdekten nonsenswoorden zoals wik en twik. Andere kleuters vonden dan weer woorden die echt bestaan: prik, sik, lik. Kato gaf de kers op de taart: juf, rikketikketik, dat rijmt ook op ‘ik’!

We ontdekten dat verhalen niet enkel in boeken staan, maar ook verteld kunnen worden via vertelstenen. Gezellig dicht bij elkaar in de kring gaf de juf de start van het verhaal. Kleuters pikten hier op in en vertelden verder. En zo kwamen we uit bij een verhaal over aliëns en ufo’s, een koning Wijsneus en een prinses Evelinne. De koning veranderde in een aliën. Oh jee! Paniek bij prinses Evelinne. Zij vond haar papa niet meer! Opmerking van een kleuter: ja juf, dan zoeken we toch gewoon een andere papa! Gelukkig kwam een andere kleuter met dé oplossing: gewoon stokstijf blijven stilstaan, tellen tot 30 en dan verander je terug van aliën naar koning Wijsneus. En zo, geschiedde. Oef! Als jullie, mama’s en papa’s, binnenkort oog in oog staan met een aliën, geen paniek! Onze kleuters kennen de remedie om teruggetoverd te worden.

Wist je datjes:

*De mama van Alexander kwam prachtige verhalen lezen in onze klas en bracht REUZEGROTE prentenboeken mee. En of onze kleuters geboeid waren! Dank je wel lieve mama van Alexander!

*Wie komt er vrijdag met de fiets of te voet naar school? Het is strapdag!

Strappen = trappen of stappen naar school. Veel trap- en stapplezier!

*De verjaardag van Jens werd op woensdag gevierd. Gefeliciflapstaart!

*Juf Sara blijft ook de volgende twee weken afwezig. Juf Twiggy zal intussentijd, samen met juf Marijke, voor onze kapoenen zorgen.

Liefs,

Juf Marijke