Herfstige creaties overal

Blaadjes op de eikels
blaadjes in het bos
blaadjes op mijn haren
blaadjes in het mos

Blaadjes op kastanjes
blaadjes op de grond
't Windje blaast de blaadjes
vrolijk in het rond

Deze week trok er een were storm door de klas van creativiteit. Onze vriendjes hadden allerlei ideeën om mooie herfstige knutsels te maken. We maakten leuke spinnenwebben met een spin er in. Dit deden we door op een houten blokje allemaal spijkers te timmeren in een cirkel, want het web van een spin is ook meestal rond. daarna kozeen we een touw om tussen de spijkers door te draaien. Sommigen namen een wit touw dat echt op een spinnenweb leek. als we daarmee klaar waren verfden we een luciferdoosje en maaktten daar een spin van en hongen het bij ons spinnenweb. Een goede halloween versiering dus.

Laurien maakte een regenbuis van allerlei herfstmaterialen en naturrlijk maakten onze creatieve kleuters er ook een paar. Na de regenbuis ging Laurien me een plat wascokrijtje over het papier wrijven. Toen bedachten we ons wat er zou gebeuren als we er een herfstblad ondere leggen. Zo gezegd zo gedaan. Samen gingen we buiten herfstbladeren zoeken en legden we ze onder ons papier. En wat verscheen er nu... leuke herfstbladeren in verschillende kleuren want van stoppen was nog geen sprake. We knipten deze bladeren mooi uit en maakten hiermee een herfstboom die zijn blaadjes liet dwarrelen. Dit deden we door de blaadjes aan een touwtje te hangen en aan een tak te kleven.
Ook Seppe had een leuk vogelhuisje bij die hij zelf gemaakt had en dat allemaal van een melkbrik en natuurlijk sprongen hier kleuters mee op de kar en maakten net als Seppe een mooi vogelhuisje.

We leerden een versje over blaadjes en deden hierbij de blaadjeswave. In de kring speelden we nog een geluidspelletje. Iemand stond geblindoekt in het midden van de kring. Een ander vriendje had een blaadje vast en maakte hier geluid mee zodat het geblindoekt vriedje goed moest luisteren en raden waar het verstopt zou zijn. Hier ontdekten we dat blaadjes als je er mee wapperd bijna geen geluid maakt en als je er aan froezeld wel. Leuk seg al die herfstige ontdekkingen.

Ook in de poppenkamer gebeurde er iets leuk. Hier was Mauren een verhaal voor de vriendjes aan het vertellen. Ze had zelf een verhaal verzonnen over Pluk en iedereen luisterde heel geboeid. Van hieruit is het idee ontstaan dat elke kleuter (die graag wil) nu eens een verhaal mag vertellen aan de kleuters tijdens de koekjes. Als eerste mochten Karel-Lucas en Illa-Fee en wat hebben deze twee het goed gedaan zeker voor herhaling vatbaar.

Wij wensen jullie een fijne vakantie

 

Wist-je ditjes en datjes:

Na de vakantie mogen al onze vriendjes in de ochtend op de speelplaats blijven in plaats van naar de klas te komen. Pas als het belletje om 8u 45 gaat mogen ze zelfstandig naar de klas komen.