Een week zonder thema of toch niet??

Een week zonder thema of toch niet??

Na de vakantie gingen we van start zonder thema...of???

BRUISENDE kapoenen hebben wij!

- Optreden jongleren op chi chi wa muziek. Als hun optreden gedaan was, nodigden ze zelf de andere kleuters uit om mee te dansen met hen. Samen lekker zot doen en gekke bekken trekken
- Kleuters brachten zelf ineens het thema ridder en prinsessen tot leven...
=> zwaarden timmeren
=> ridder helmen maken (seppe bracht een voorbeeldhelm mee)
=> we genoten van de meegebrachte attributen van Arno en Joppe
=> op uitstap naar de bib om ons boekenpakket over ridders en prinsessen op te halen
=> raadselspel: het is gemaakt van ijzer of staal en heeft een scherpe punt?
1 kleuter omschreef een ridderwoord, de andere kleuters dachten na over welk attribuut de omschrijving ging. bv: zwaard, harnas, vlag,... Zo kwamen we ook te weten dat ridders eten aan een ronde tafel. Wel knappe uitvindingen een gouden tafel een rechthoekige tafel een oude tafel.
=> we maakten een ophaalbrug voor onze poppenkamer. Papiertjes plooien en aan elkaar nieten
=> we speelden poppenspel voor beide klassen. Het verhaal van Ridder William die bang was in het donker... Hier stopte het verhaal en de kleuters schreven het verder in tekentaal. Sommigen alleen, sommigen per 2. Knappe verhalen met veel fantasie! We kopieerden ze zodat de kleuters hun eigen verhaal ook telkens kunnen vertellen aan elkaar.
=> we bekeken in verschillende boeken hoe een kasteel eruit zag. Nadien voegden we dit samen met onze eigen creativiteit en tekenden we kastelen met verschillende torens, vlaggen, poorten,.... Kobe tekende kleine torentjes die de verbinden werden tussen zijn 2 hoge torens. "Die dienen zodat de ridders als ze vanboven staan er niet zouden afvallen". Mooie redenatie! Nadien kwamen we tot ontdekking dat ze dienen als bescherming tijdens gevechten, zo kunnen de ridders zich schuilhouden als er gevuurd werd.
=> we ontdekten veel nieuwe begrippen
=> Harnassen, helmen, zwaarden, prinseskledij,...zorgden voor een rijk ridder/prinsessen rollenspel in ons kasteel.
=> op een groot doek tekenden enkele kapoenen een groot kasteel met textielstiften, nadien schilderen met textielverf. Opgepast want onze kledij is ook textiel, dus wassen helpt dan niet om het eruit te krijgen. We gebruikten een lineaal om te passen en te meten. Onze poppenkamer werd nu een echt kasteel met een poort waar we door konden.
=> Delano kwam op vrijdag geschminkt naar onze klas. "Ik ben ridder juf". Dit was de aanleiding voor al onze mooie ridders en prinsessen, een kers op de taart voor onze rollenspelen.
=> het kasteel met playmobile kon ook niet ontbreken en gaf weer een andere vorm van rollenspel in onze klas.
=> toverstokjes werden ontworpen door onze prinsessen met een bijhorende kroon.
=> juf Joke kwam in ons klasje donderdag en vrijdag meespelen en observeren. Dit vonden we erg leuk.

Volgende week laten we dit thema dat nu al 2 weken enorm leeft in onze klas, nog doorlopen.