Nog meer fruit

Fier op onze verzameling fruit na een zoektocht doorheen onze school.

Wat deden we deze week:

• Fruit eten is gezond omdat er veel vitaminen in zitten, we deden daarom ook een fit-o-meter doorheen onze school: via prenten keken we welke oefening er gedaan moest worden.
  • We gingen op zoek naar fruit in onze schooltuin. We verzamelden een zak vol met fruit.
  • We gingen met zijn allen aan de slag om smoothies te maken: fruit schillen, snijden en mixen met de blender. Deugeniet Juf Ilse had wel onze blender verstopt, gelukkig vonden wij hem terug:-)
  • We leerden ook het gebruik van een fruitpers kennen: we persten appelsienen en pompelmoes
  • We stempelden met halve appeltjes en maakten een appelboomschilderwerkje
  • Er werden heel wat telopdrachten gedaan met fruit
  • De vruchten die we maakten met krantenpap kregen een kleurtje. We ontdekten dat krantenpap heel lang moet drogen. Daarom hielpen we een handje met een haardroger. Dat werd leuk, elkaars haren in de lucht laten blazen en mmm...het was lekker warm. Met de ogen toe genieten van een warm briesje in ons gezicht.
  • Boodschappenlijstjes nakijken en fruitjes uitzoeken nav. opdrachtenkaartjes - sommige kleuters kregen er geen genoeg van. Het vergt geconcentreerd kijken en het bracht gesprekjes op gang van winkelen met mama en naar de Brico met opa.
  • Saved by the bell : de kinderen weten niet beter dan dat ze naar school mogen.  Een groot deel van de kinderen in de wereld zouden ook wel willen maar kunnen of mogen niet.  Voor de jongsten is dit moeilijke materie maar we waren solidair op school en hebben enthousiast meegebeld voor "recht op schoollopen voor iedereen".

Bladeren op de grond, stokken overal, paddestoelen,..... de kleuterjuffen zijn de koning te rijk.  Het didactisch materiaal ligt voor het grijpen.  Hier zijn we weken zoet mee.  Herfst is dan het logische thema.

Alle kleuters brengen gedurende drie weken hun regenlaarzen mee naar de klas.  We proberen er regelmatig op uit te trekken om te genieten van de natuur. Het is handig dat we de laarzen dan zomaar kunnen aantrekken.  Ook de regen kan ons dan niet deren.

Wie met het gezin een herfstwandeling maakt tijdens de volgende dagen mag al herfstmateriaal verzamelen voor de klas.  We denken aan kastanjes, eikels, stokjes,.... alles is bruikbaar voor weer veel speelplezier.