Appelsien, laat u zien!

Appelsien, laat u zien
Pas maar op, of ik eet je op!
(en toen kwam een kriebelhand in onze buikjes kriebelen)

Op maandag vertelde Jules dat hij was gaan winkelen. Uit zijn winkeltas toverde hij allemaal verschillende fruitjes, die bij Nel Appel en Meneer Peer in de fruitmand werden gelegd en toen… werd de fruitmand een poppenkast. Elke dag kregen de kleuters een stukje poppenkast te zien.

In kleinere groepjes namen we de fruitmand onder de loep. Wat leerden we veel over de fruitjes, we keken en voelden. Een grote weegschaal op de tafel en… experimenteren maar met het wegen van fruitjes.

De twee buurklasjes doken samen in de kring. Jules had zin in een sapje… Hij perste een grote oranje sinaasappel, een iets kleinere gele citroen en een hele kleine groene limoen… Het resultaat? Heel veel oranje sinaasappelsap, veel geel citroensap, een beetje lichtgroen limoensap. En de smaak? Zoet en zuur konden bijna iedereen bekoren, mits wat gekke bekken trekken (foto’s hiervan in een extra websitebericht)

Fruitige fruitjesmomenten

• Een fruitjessmulspel: om de beurt een dominosteen omdraaien met daarop 1 stip, 2 stippen of geen stip… evenveel fruitstukjes smullen. Er kwam veel telwerk bij kijken, al was de grootste oefening voor sommigen… weerstaan aan de verleiding om de fruitjes meteen op te smullen.
  • Stempelen met appelsienen, citroenen en limoenen.
  • “Appeltje, peertje. Gek meneertje. …” Een fruitversje uitbeelden, contact leggen met een vriendje.
  • Olivia (van Maud Zonnewoud) bracht speciale fruitjes mee: cactusvijg en kiwibes. Ook wij mochten proeven…

Andere ditjes en datjes

• Vééééél vertellen over de kermis!
  • Jolien bracht een knuffelvogeltje mee, die echt kon fluiten. Waar is de vogel verstopt… we moesten goed luisteren. In de frutselhoek kreeg de vogel zelfs een vogelhuisje.
  • September (de flamingomaand) is al gepasseerd, wat is die eerste schoolmaand voorbij gevlogen! De ballon op onze verjaardagskalender werd op de maand oktober (varkentjesmaand) gehangen. Joepiejee! 3x verjaardagsfeest deze maand.
  • In het teken van ‘Saved by the bell’ vertelde ik een verhaal over een kindje dat jammer genoeg niet naar school kan gaan. We belden met onze meegebrachte belletjes voor hem... en vele anderen.

Kleuterpraatjes & kleuterdaadjes

• “Kijk! Een appel in mijn schoen!” riep Emma. Trots paradeerde ze doorheen de klas met haar schoen, om hem aan alle vriendjes te tonen.

Wist-je-datjes

• HIEPERDEPIEP HOERAAAA voor Niel! Fijne verjaardag!
  • Dinsdag een nieuw gezicht in onze klas: juf Yoke, een eerstejaarsstudente kleuteronderwijs die dit schooljaar stage loopt in onze klas.
  • Vandaag ging het voorblad voor het liedjes- en versjeskaftje (wit A5-kaftje) mee naar huis, samen met de rituelenliedjes die we dagelijks zingen en de liedjes en versjes van ons thema fruit.

Volgende week

• Een leuke uitstap op de planning, in het teken van fruit... RA RA RA!